علل بروز عفونت کیسه زرده و راه های درمان آن

ساخت وبلاگ

بیشترین آمار مرگ و میر جوجه ها در روزهای اول زندگی، به دلیل عفونت کیسه زرده در آنها اتفاق می افتد. عفونت زرده در جوجه بوقلمون، جوجه مرغ، شترمرغ، اردک و سایر طیور مشاهده شده و منجر به تلفات بسیار بالایی می گردد. چنانچه پرندگان شما نیز قبل از رسیدن به ده روزگی تلف میشوند، مطالعه این مقاله برای شما خالی از لطف نخواهد بود.

در این مقاله تمامی علل بروز عفونت کیسه زرده و راه های پیشگیری و درمان آن گفته شده است.

بیماری اومفالیت یا عفونت کیسه زرده

بیماری امفالیت یا عفونت کیسه زرده، یکی از شایع ترین بیماری های طیور و پرندگان زینتی است. این بیماری در اکثر موارد به دلیل وجود باکتری اشریشیا کلی انتشار می یابد اما باکتری هایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا، استرپتوکوک و … نیز در شیوع عفونت بند ناف، تاثیر گذارند.

عفونت کیسه زرده میتواند قبل از جوجه کشی، حین جوجه کشی و پس از تولد جوجه ها نیز انتشار یابد.

علت بروز عفونت کیسه زرده یا عفونت بند ناف

. همانطور که گفته شد، این بیماری میتواند در زمان تخم گذاری نیز به تخم انتقال یابد. گاه گله مادر مبتلا به بیماری های ویروسی مانند سالمونلا و سایر باکتری ها، بیماری را از طریق مجراهای تخم، به درون پوسته انتقال می دهد. این باکتری ها در پروسه جوجه کشی منجر به عفونت کیسه زرده میشوند.

. از طرف دیگر استفاده از تخم های نطفه دار آلوده و یا ضدعفونی نکردن دستگاه جوجه کشی، منجر به بروز این عفونت خواهد شد. برای خرید و مشاهده قیمت دستگاه جوجه کشی کلیک نمایید.

علت بروز عفونت کیسه زرده یا عفونت بند ناف - جوجه کشی دات کام

. کاهش دما و رطوبت در زمان جوجه کشی به خصوص کاهش رطوبت در دوران هچر از دیگر عوامل بروز عفونت بند ناف می باشد. سرد بودن بستر پرورش، آلوده بودن محیط و یا تغذیه جوجه ها قبل از جذب کامل کیسه زرده نیز منجر به این بیماری خواهد شد.

. گاهی مشاهده میشود که جوجه های جدید توانایی بیرون آمدن از تخم را نداشته و برخی از افراد اقدام به شکستن پوسته تخم میکنند. این عمل نیز باعث میشود کیسه زرده به طور کامل جذب نشود. برای شکستن پوسته در این شرایط، مقاله کمک به هچ جوجه و شکستن تخم را مطالعه نمایید.

علائم بیماری عفونت کیسه زرده

  • آغشته بودن مخرج پرنده به باقی مانده زرده
  • کبودی دور ناف
  • سفت شدن شکم
  • بوی بد مدفوع
  • جمع شدن جوجه ها زیر نور لامپ
  • خواب آلودگی و سر های افتاده
  • بی حالی و جنب و جوش کم
  • بی اشتهایی و لرز

راه های پیشگیری از عفونت کیسه زرده

  • سلامت گله مادر مهمترین شرط سلامت تخم نطفه دار می باشد. بسیاری از بیماری ها مانند سالمونلا از مادر به تخم نفوذ کرده و در زمان جوجه کشی مشکلات زیادی را به وجود می آورند. در نتیجه واکسیناسیون به موقع گله مولد، نظافت محیط و تغذیه مقوی گله از نکات مهم جلوگیری از انتقال عفونت به جوجه ها میباشد.
  • پس از آن، جمع آوری و تهیه تخم نطفه دار تمیز و سالم نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. تخم های آلوده به فضله، تخم های خیس و گلی، تخم هایی که پوسته شکسته و بد شکل دارند، برای جوجه کشی مناسب نمی باشند. اینگونه تخم ها سبب ورود آلودگی به درون پوسته شده که زمینه ابتلای جوجه به عفونت بند ناف را فراهم میسازد.
  • لازم است تا تخم های نطفه دار قبل از ورود به دستگاه، در دما و رطوبت مناسبی نگهداری شوند. همچنین چرخش تخم ها در این مدت از چسبیدن زرده به پوسته آن جلوگیری میکند. قبل از شروع پروسه جوجه کشی، تخم ها را ضد عفونی کنید تا هرگونه آلودگی و باکتری از سطح آن پاک گردد. راه های ضد عفونی کردن تخم نطفه دار را در این قسمت مطالعه نمایید.
  • راه دیگر شیوع عفونت بند ناف، استفاده از دستگاه آلوده در جوجه کشی است. برای این منظور ضد عفونی کردن دستگاه، استفاده از دستکش حین انتقال تخم ها به دستگاه و رعایت نظافت محیط جوجه کشی ضروری می باشد. مقاله نحوه ضد عفونی کردن دستگاه جوجه کشی به شما جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه کمک میکند.

جلوگیری از عفونت بند ناف در طول جوجه کشی

نطفه سنجی در روز 7 ام و حذف تخم های فاسد : این امر موجب جلوگیری از گسترش آلودگی و نفوذ باکتری به تخم های نطفه دار سالم میشود.

تنظیم دقیق دما و رطوبت دستگاه : کاهش دما و رطوبت موجب شوک دمایی و تضعیف سیستم ایمنی پرنده گشته در نتیجه منجر به بروز بیماری ورم بند ناف خواهد شد.

باز نکردن درب دستگاه جوجه کشی : باز کردن درب دستگاه به خصوص در دوران هچر، موجب خروج رطوبت از دستگاه و خشک شدن پوسته تخم میشود. این اتفاق باعث چسبیدن زرده به دیواره درونی پوسته شده و ابتلا به عفونت کیسه زرده را به دنبال خواهد داشت.

کمک به جذب زرده در دوران هچر

کیسه زرده دارای انرژی و پروتئین مورد نیاز جوجه ها و آنتی بادی های لازم پرنده برای مقاومت در برابر عفونت می باشد. به همین دلیل برای جذب بهتر کیسه زرده توصیه میشود در 24 ساعت اول تولد، به جوجه غذا ندهید. این امر سبب جذب کامل این کیسه از طریق بند ناف میگردد.

کمک به جذب زرده در دوران هچر - جوجه کشی دات کام

در این مدت، شما میتوانید با محلول آب و شکر به تقویت پرنده بپردازید. استفاده از مولتی ویتامین مخصوص طیور نیز به این منظور توصیه میگردد.

همانطور که گفته شد، یکی از علل بروز عفونت بند ناف، بستر سرد و دمای پایین محیط نگهداری میباشد. بنابراین برای گرم کردن محیط از لامپ ها رشته ای 50 وات استفاده کنید. در صورتی که تعداد جوجه ها زیاد باشد، لامپ مادر مصنوعی برای گرم کردن آنها بهتر عمل میکند.

روش های درمان عفونت کیسه زرده

سیستم ایمنی بدن جوجه ها، در روزهای اولیه زندگی شدیدا ضعیف بوده و توانایی مقابله با عفونت بند ناف را ندارند. متاسفانه عفونت کیسه زرده، هیچ گونه درمانی نداشته و این بیماری، نهایتا تا روز دهم تولد جوجه ها، جان آنها را خواهد گرفت.

هنگام ابتلای جوجه ها به این بیماری ضروری است تا در 48 ساعت اولیه تولد، مولتی ویتامین الکترولیت در اختیار جوجه ها قرار دهید. استفاده از برخی از آنتی بیوتیک ها با مشورت دامپزشک نیز در تسریع بهبود پرنده، کمک کننده می باشد.

همچنین لازم است تا پرنده بیمار را از سایر جوجه ها جدا کنید تا زیر دست و پای آنها له نشود و بیماری را به آنها انتقال ندهد.

جمع بندی

رعایت نظافت در پرورش مرغ های مولد، ضد عفونی کردن دستگاه و تخم ها، نطفه سنجی به موقع و تامین دما و رطوبت جوجه مهمترین عوامل جلوگیری از عفونت بند ناف می باشند. این بیماری شایع درمان نداشته اما با رعایت این مسئله به راحتی میتوان از بروز آن جلوگیری نمود.

در این مقاله از جوجه کشی دات کام، تمام راه های پیشگیری و درمان عفونت کیسه زرده آمده است، چنانچه در این زمینه تجربه ای دارید آن را در قسمت کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته علل بروز عفونت کیسه زرده و راه های درمان آن اولین بار در سایت جوجه کشی دات کام پدیدار شد.

سایتی برای کسب در آمد...
ما را در سایت سایتی برای کسب در آمد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : دانلودی nanaz بازدید : 134 تاريخ : سه شنبه 3 خرداد 1401 ساعت: 16:02