ترانوکپین یا کوئتیاپین چیست؟ موارد مصرف، عوارض، تداخلات، هشدارها

ساخت وبلاگ

ترانوکپین، کوتیاپین یا کوئتیاپین (quetiapine) که با نام های تجاری سرامین، کتیپین، کوئپین، سروتیاپین نیز شناخته می شوند؛ یک داروی روانپزشکی و یک قرص ضد وانپریشی است که برای مدیریت اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی و اختلال افسردگی اساسی استفاده می شود. قرص ترانوکپین که در ابتدا توسط FDA در سال ۱۹۹۷ تایید شد، یک آنتی سایکوتیک نسل دوم است به خوبی تحمل می شود و برای برخی از بیماران با حساسیت بالا به داروهای دیگر مانند کلوزاپین و الانزاپین گزینه مناسبی است.

فهرست مطالب

  • قرص ترانکوپین برای چیست؟

    این دارو برای درمان برخی اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی، دوره‌های شیدایی یا افسردگی مرتبط با اختلال دوقطبی استفاده می‌شود. کوئتیاپین به عنوان یک داروی ضد روان پریشی آتیپیک شناخته می شود. قرص کوئتیاپین می تواند توهمات را کاهش داده و تمرکز شما را بهبود بخشد. این به شما کمک می کند که واضح تر و مثبت تر فکر کنید، کمتر عصبی شوید و در زندگی روزمره عملکرد بهتری داشته باشید. همچنین ممکن است خلق و خو، خواب، اشتها و سطح انرژی شما را بهبود بخشد. کوئتیاپین می تواند به جلوگیری از نوسانات خلقی شدید یا کاهش تعداد دفعات وقوع نوسانات خلقی کمک کند. قرص ترانکوپین به صورت خارج از برچسب (مصارف غیر رسمی اما کاربردی دارو) برای اعتیاد به الکل، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطراب فراگیر و روان پریشی مرتبط با بیماری پارکینسون و بی خوابی نیز استفاده می شود.

    کوئتیاپین یا ترانکوپین چیست

    ترانکوپین و اضطراب

    تحقیقاتی در مورد استفاده از کوتیاپین برای اضطراب انجام شده است، اما برای درمان این بیماری تایید نشده است. معمولا پزشک شما داروهای دیگری را به عنوان اولین انتخاب برای اضطراب توصیه می کند. تحقیقات نشان می دهد که ترانکوپین می تواند به ویژه در درمان اختلال اضطراب فراگیر موثر باشد. به عنوان مثال، در یک مطالعه بزرگ در سال ۲۰۱۶، محققان اثربخشی کوئتیاپین را به عنوان درمانی برای اختلال اضطراب فراگیر مورد مطالعه قرار دادند. در پایان مطالعه، محققان دریافتند که ترانکوپین یک درمان موثر برای اختلال اضطراب فراگیر در بزرگسالان است.

    ترانکوپین اختلال خواب

    اگرچه کوئتیاپین اغلب به عنوان کمک کننده برای خواب و برای بی خوابی اولیه، به صورت غیر رسمی تجویز می شود. شواهدی از اعتیاد به کوتیاپین وجود دارد. همچنین عوارض جانبی مرتبط با کوتیاپین مانند علائم خماری صبح روز بعد و خستگی در طول روز به این معنی است که بیماران باید در مصرف ترانکوپین برای اختلال خواب محتاط باشند.

    مکانیسم اثر کوئتیاپین

    کوئتیاپین علائم مثبت و منفی اسکیزوفرنی و افسردگی اساسی را با اثر بر گیرنده های انتقال دهنده عصبی مختلف مانند گیرنده های سروتونین و دوپامین بهبود می بخشد. در اختلال دوقطبی، هر دو علائم افسردگی و شیدایی را بهبود می بخشد. اگرچه مکانیسم اثر کوتیاپین به طور کامل شناخته نشده است، مکانیسم های پیشنهادی متعددی وجود دارد. در اسکیزوفرنی، تاثیرات آن می تواند ناشی از عملکرد گیرنده های دوپامین و سروتونین باشد. در افسردگی دوقطبی و افسردگی اساسی، اعمال کوئتیاپین ممکن است به اتصال این دارو یا متابولیت آن به ناقل نوراپی نفرین نسبت داده شود.

    روش مصرف ترانکوپین

    قبل از شروع استفاده از کوتیاپین و هر بار که نسخه خود را دوباره شارژ می کنید، راهنمای دارو و بروشور اطلاعات را بخوانید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز بپرسید. داروی ترانکوپین را طبق دستور پزشک معمولاً ۲ یا ۳ بار در روز با یا بدون غذا می توانید مصرف کنید. برای درمان افسردگی مرتبط با اختلال دوقطبی، این دارو را یک بار در روز قبل از خواب طبق دستور پزشک خود مصرف کنید. قرص طولانی کوتیاپین را به طور کامل ببلعید، آنها را نشکافید، نجوید یا خرد نکنید.

    برای کاهش خطر عوارض جانبی، پزشک ممکن است به شما دستور دهد که این دارو را با دوز کم شروع کنید و به تدریج دوز خود را افزایش دهید. دستورالعمل های پزشک خود را به دقت دنبال کنید. این دارو را به طور منظم مصرف کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری مصرف تراکوپین، آن را هر روز در زمان های معینی مصرف کنید.

    دوز خود را افزایش ندهید یا از این دارو بیشتر از میزان تجویز شده استفاده نکنید. با مصرف بیشتر از کوئتیاپین وضعیت شما سریعتر بهبود نمی یابد و خطر عوارض جانبی شما افزایش می یابد.  ممکن است لازم باشد دوز شما به تدریج کاهش یابد تا عوارض جانبی کاهش یابد. هر گونه علائم جدید یا بدتر شدن را فورا گزارش دهید. اگر وضعیت شما ادامه یافت یا بدتر شد به پزشک خود اطلاع دهید.

    قرص ترانکوپین چیست

    عوارض قطع ترانکوپین

    حتی اگر احساس خوبی دارید به مصرف این دارو ادامه دهید. بدون مشورت با پزشک مصرف این دارو را قطع نکنید. برخی شرایط ممکن است با قطع ناگهانی ترانکوپین بدتر شوند. عوارض قطع ترانکوپین شامل مشکلات خواب، حالت تهوع، سردرد، اسهال، تحریک پذیری می باشد.

    زمان مصرف ترانکوپین

    قرص تانکوپین معمولا یک تا سه بار در روز با یا بدون غذا مصرف می شوند. قرص های طولانی رهش معمولاً یک بار در روز در شب بدون غذا یا با یک وعده غذایی سبک مصرف می شوند. کوتیاپین را در زمان های یکسانی هر روز مصرف کنید. اگر کوئتیاپین را یکبار در روز مصرف می کنید و برای شما خواب آور است، آن را در شب مصرف کنید.

    اگر یک دوز کوئتیاپین را فراموش کردم چه کنم؟

    اگر مصرف یک نوبت کوئتیاپین را فراموش کردید و معمولاً آن را یک بار در روز مصرف می کنید، به محض یادآوری دوز فراموش شده را مصرف کنید، مگر اینکه کمتر از ۱۲ ساعت تا نوبت بعدی شما باقی مانده باشد. در این صورت، دوز فراموش شده را نادیده بگیرید و نوبت بعدی خود را در زمان معمول مصرف کنید.

    اگر یک نوبت را فراموش کردید و معمولاً آن را دو بار در روز مصرف می‌کنید، به محض یادآوری نوبت فراموش شده را مصرف کنید، مگر اینکه کمتر از ۸ ساعت تا نوبت بعدی باقی مانده باشد. در این صورت، دوز فراموش شده را نادیده بگیرید و نوبت بعدی خود را در زمان معمول مصرف کنید. برای جبران دوز فراموش شده، ۲ دوز را همزمان مصرف نکنید. اگر ۲ دوز یا بیشتر را فراموش کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.

    مدت اثر ترانکوپین

    مدت اثر ترانکوپین بین ۶ الی ۷ ساعت است و بعد از ۱.۵ ساعت به اوج اثرش می رسد. همچنین کوئتیاپین تا ۴۸ ساعت در بدن می ماند. بسیاری از افراد می گویند که چهار تا شش هفته طول می کشد تا کوتیاپین اثر کامل خود را نشان دهد. با این حال، برخی افراد زودتر از این فواید را تجربه می کنند.

    روش ترک ترانکوپین

    برخی ممکن است حداقل علائم ترک را برای یک یا دو هفته پس از قطع ترانکوپین تجربه کنند. با دوزهای بالاتر، علائم ترک کوتیاپین ممکن است شدیدتر باشد. ترک ترانکوپین صرفا با نظارت پزشک ممکن است. کاهش آهسته دوز تحت نظر پزشک می تواند ناراحتی ناشی از قطع مصرف دارو را کاهش دهد.

    ترانکوپین چند دوز دارد؟

    قرص ترانکوپین در دورهای ۲۵، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم موجود است. شربت ترانکوپین نیز در دوز ۲۰ میلی گرم در ۱ میلی لیتر تولید می شود. اگر پزشک شما دوز قرص کوئتیاپین را طوری تجویز کند که به صورت قرص در دسترس نیست، نحوه مصرف دوز تجویز شده را توضیح خواهد داد.

    کتیپین یا ترانکوپین

    دوز مصرف کوئتیاپین

    دوز بر اساس وضعیت پزشکی، پاسخ به درمان و سایر داروهایی که ممکن است مصرف کنید متفاوت است. حتماً به پزشک و داروساز خود در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) اطلاع دهید. پزشک ممکن است از شما بخواهد که دوز مصرفی خود را بسته به اینکه کوتیاپین چقدر برای شما کار می کند، تغییر دهید، ممکن است چند هفته طول بکشد تا به دوزی که برای شما بهتر است برسید. دوز ممکن است برای افراد مسن و افراد مبتلا به مشکلات کبدی کمتر باشد. حداکثر دوز کوئتیاپین در برخی موارد مصرف مانند علام شیدایی ۸۰۰ میلی گرم در روز است.

    دوز ترانکوپین برای اسکیزوفرنی

    جهت مصرف ترانکوپین  برای اسکیزوفرنی معمولاً با دوز پایین ۵۰ میلی گرم در روز شروع می کنید و برای شروع در طی چند روز افزایش خواهد یافت. پزشک ممکن است بسته به اینکه کوئتیاپین چقدر برای شما مفید است، به شما توصیه کند که به آرامی دوز خود را افزایش دهید، اکثر افراد با دوز روزانه ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم احساس بهتری دارند. نیمی از دوز خود را صبح و نیمی را در شب مصرف کنید، مگر اینکه پزشک دستورالعمل‌های متفاوتی به شما بدهد. اگر قرص های آهسته رهش مصرف می کنید، کل مقدار روزانه را در یک دوز مصرف کنید.

    دوز کوئتیاپین برای علائم شیدایی اختلال دوقطبی

    برای درمان علائم شیدایی اختلال دوقطبی معمولاً با دوز پایین ۱۰۰ میلی گرم در روز شروع می کنید و آن را افزایش می دهید. بسته به فایده ترانکوپین، پزشک ممکن است از شما بخواهد که به آرامی دوز خود را افزایش دهید،  اکثر افراد با دوز روزانه ۴۰۰ تا ۸۰۰ میلی گرم احساس بهبود دارند. نیمی از دوز خود را صبح و نیمی را در شب مصرف کنید، مگر اینکه پزشک دستورالعمل‌های متفاوتی به شما بدهد. اگر قرص های آهسته رهش مصرف می کنید، کل مقدار روزانه را در یک دوز مصرف کنید.

    دوز ترانکوپین برای افسردگی در اختلال دوقطبی

    برای افسردگی در اختلال دوقطبی  معمولاً با دوز کم ۵۰ میلی گرم در روز شروع می کنید. این دوز ترانکوپین در طی چند روز افزایش خواهد یافت. دوز روزانه ۳۰۰ میلی گرم برای اکثر افرا ایده آل است. یک بار در روز قبل از خواب مصرف کنید.

    دوز برای پیشگیری از شیدایی یا افسردگی در اختلال دوقطبی

    اگر کوتیاپین را برای درمان اختلال دوقطبی مصرف کرده‌اید و برای شما مؤثر بوده است، معمولاً به مصرف همان دوز ادامه می‌دهید. ممکن است پزشک از شما بخواهد که دوز خود را افزایش یا کاهش دهید تا بهترین دوز را برای شما بیابید. بیشتر افراد با دوز روزانه ۳۰۰ تا ۸۰۰ میلی گرم بهبود می یابند..

    دوز برای افسردگی هنگام استفاده با سایر داروها

    معمولاً با دوز پایین ۵۰ میلی گرم شروع می کنید. این در طی چند روز افزایش خواهد یافت. اکثر افراد با دوز روزانه ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم احساس بهتری دارند. داروی ترانکوپین را برای این مورد، یک بار در روز قبل از خواب مصرف کنید.

    لیست ارائه شده صرفا دوزهای معمول این دارو طبق منابع معتبر است. اگر دوز مصرفی شما متفاوت است، طبق تجویز پزشک به مصرف داروی ترانکوپین ادامه دهید و از تغییر دوز این دارو یا قطع آن بدون مشورت با متخصص خودداری فرمایید.

    اوردوز ترانکوپین

    اگر فردی بیش از حد ترانکوپین مصرف کرده است و علائم جدی مانند غش کردن، تشنج، کاهش هوشیاری یا مشکل تنفسی دارد، با اورژانس تماس بگیرید. علائم اوردوز ترانکوپین ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    • خواب آلودگی شدید
    • از دست دادن هوشیاری
    • سرگیجه
    • غش کردن
    • ضربان قلب سریع

    رزرو نوبت از بهترین روانپزشک اطراف شما

    عوارض ترانکوپین

    مانند اکثر داروها، قرص ترانکوپین ممکن است عوارض جانبی خفیف یا جدی ایجاد کند. لیست زیر برخی از عوارض ترانکوپین را شرح می دهد. این لیست ها شامل همه عوارض جانبی احتمالی نمی شود. به خاطر داشته باشید که عوارض جانبی دارو می تواند به سن شما، سایر شرایط سلامتی که دارید و سایر داروهایی که ممکن است مصرف کنید بستگی داشته باشد. پزشک یا داروساز شما می تواند در مورد عوارض جانبی احتمالی قرص های کوئتیاپین به شما اطلاعات بیشتری بدهد. آنها همچنین می توانند راه هایی را برای کمک به کاهش عوارض جانبی پیشنهاد کنند.

    عوارض شایع ترانکوپین

    در اینجا فهرست کوتاهی از برخی از عوارض جانبی خفیفی که قرص های کوتیاپین می توانند ایجاد کنند، آورده شده است. برای اطلاع از سایر عوارض جانبی خفیف، با پزشک خود صحبت کنید یا اطلاعات تجویز قرص کوتیاپین را بخوانید. عوارض جانبی خفیف قرص سرامین که گزارش شده است عبارتند از:

    • یبوست
    • سرگیجه، احساس بی ثباتی، یا مشکل در حفظ تعادل
    • درد در مفاصل، پشت، گردن یا گوش
    • ضعف
    • دهان خشک
    • استفراغ
    • سوء هاضمه
    • یبوست
    • درد یا تورم معده
    • افزایش اشتها
    • افزایش وزن بیش از حد
    • گرفتگی بینی
    • سردرد
    • تحریک پذیری
    • مشکل در فکر کردن یا تمرکز
    • مشکل در صحبت کردن یا استفاده از زبان
    • از دست دادن هماهنگی
    • رویاهای غیر معمول
    • بی حسی، سوزش یا گزگز در بازوها یا پاها
    • از دست دادن دوره های دوره های قاعدگی
    • بزرگ شدن سینه در مردان
    • ترشح از سینه ها
    • کاهش میل یا توانایی جنسی
    • خستگی
    • مشکلات خواب، مانند خواب آلودگی یا بی خوابی (مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب)

    عوارض جانبی خفیف بسیاری از داروها ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اما اگر آزاردهنده شدند، با پزشک خود صحبت کنید.

    عوارض جدی ترانکوپین

    عوارض جانبی جدی قرص کوئتیاپین ممکن است رخ دهند، اما شایع نیستند. اگر عوارض جانبی جدی ناشی از قرص های خوراکی کوتیاپین ER دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. اگر فکر می کنید که در حال اورژانس پزشکی هستید، باید با ۹۱۱ یا شماره اورژانس محلی خود تماس بگیرید. عوارض جدی کوئتیاپین که گزارش شده است عبارتند از:

    • دیسکینزی دیررس (یک اختلال حرکتی خاص)
    • افت فشار خون ارتواستاتیک (کاهش فشار خون که منجر به سرگیجه در هنگام ایستادن می شود)
    • تغییرات در متابولیسم، که ممکن است باعث افزایش سطح قند خون، تغییرات چربی، یا افزایش وزن شود
    • سندرم بدخیم نورولپتیک (شرایطی که باعث تب بالا، تغییر در ضربان قلب یا فشار خون، گیجی و تعریق بیش از حد می شود)
    • افزایش فشار خون در کودکان و نوجوانان
    • تعداد کم گلبول های سفید خون، خطر ابتلا به عفونت و تب را افزایش می دهد
    • تشنج
    • آب مروارید (کدری در عدسی چشم شما)
    • سقوط یا افتادن در افراد مسن
    • کم کاری تیروئید
    • افزایش دمای بدن
    • خطر مرگ ناشی از سکته مغزی در افراد مسن
    • هیپرپرولاکتینمی (بیماری که ممکن است باعث بزرگ شدن سینه و عوارض جنسی شود)
    • افزایش خطر مرگ در افراد مسن ۶۵ سال و بالاتر با روان پریشی مرتبط با زوال عقل
    • افزایش خطر افکار یا اعمال خودکشی در افراد ۲۴ سال و کمتر
    • واکنش آلرژیک یا حساسیت به ترانکوپین

    داروی ترانکوپین یا کوئتیاپین چیست

    ترانکوپین و فراموشی

    ترانکوپین می تواند بر حافظه تاثیر بگذارد. بنابر تحقیقاتی که در سال ۱۹۹۶ در مجله Canadian Journal of Psychiatry منتشر شد، مصرف طولانی مدت مصرفترانکوپین با  اختلالات حافظه و کارکرده های شناختی مثل تصمیم گیری و قضاوت ارتباط دارد.

    تاثیر قرص ترانکوپین بر قاعدگی

    قرص ترانکوپین می تواند بر قاعدگی با تغییر هورمونی تاثیر بگذارد. در موارد نادر، ترانکوپین می تواند باعث افزایش هورمون خاصی به نام پرولاکتین شود و ممکن است منجر به تولید شیر برای زنان و تغییر دوره های ماهانه شود. همچنین ممکن است منجر به تورم سینه در مردان شود.

    عوارض ترانکوپین در دراز مدت

    با گذشت زمان، به خصوص در صورت سوء استفاده ترانکوپین، این قرص می تواند منجر به ایجاد چندین عارضه جانبی نامطلوب و بالقوه طولانی مدت شود. در برخی موارد، این اثرات پس از پایان مصرف دارو برگشت پذیر هستند، اما در شرایط دیگر، تغییرات می تواند دائمی باشد.عوارض ترانکوپین دردراز مدت می تواند شامل موارد زیر باشد:

    • اثرات خارج هرمی مانند دیستونی دیررس، دیسکینزی دیررس و غیره
    • افزایش پرولاکتین در مردان و زنان
    • افزایش وزن
    • اختلال در تنظیم دما
    • افزایش میزان مرگ و میر
    • مشکلات حافظه یا اختلالات شناختی
    • خطر سکته مغزی
    • اختلالات قلبی

    ترانکوپین با چه داروهایی تداخل دارد؟

    کوئتیاپین ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد. قرص کوئتیاپین می تواند با سایر داروها، ویتامین ها یا گیاهانی که ممکن است مصرف کنید تداخل داشته باشد. تداخل زمانی است که یک ماده نحوه عملکرد دارو را تغییر دهد که می تواند مضر باشد یا از عملکرد صحیح دارو جلوگیری کند.

    برای کمک به جلوگیری از تداخل، پزشک باید تمام داروهای شما را با دقت مدیریت کند. حتماً در مورد تمام داروها، ویتامین ها یا گیاهانی که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید. نمونه‌هایی از داروهایی که می‌توانند باعث تداخل با کوئتیاپین شوند در زیر فهرست شده‌اند.

    داروهایی که نباید با کوئتیاپین استفاده کنید

    این داروها را با کوئتیاپین مصرف نکنید. انجام این کار می تواند باعث مشکلات قلبی شود که می تواند باعث مرگ ناگهانی شود. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

    • داروهای ضد آریتمی مانند کینیدین، پروکائین آمید، آمیودارون یا سوتالول
    • داروهای ضد روان پریشی مانند زیپراسیدون، کلرپرومازین یا تیوریدازین
    • آنتی بیوتیک هایی مانند گاتی فلوکساسین یا موکسی فلوکساسین
    • پنتامیدین
    • متادون

    تداخلاتی که خطر عوارض کوئتیاپین را افزایش می دهد

    مصرف کوتیاپین با برخی داروها خطر عوارض جانبی آن داروها را افزایش می دهد. به طور مثال ممکن است خواب آلودگی شما افزایش یابد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

    • بنزودیازپین ها مانند آلپرازولام، کلونازپام، دیازپام، کلردیازپوکساید یا لورازپام
    • شل کننده های عضلانی مانند باکلوفن، سیکلوبنزاپرین، متوکاربامول، تیزانیدین، کاریسوپرودول یا متاکسالون
    • داروهای ضد درد مانند مورفین، اکسی کدون، فنتانیل، هیدروکودون، ترامادول یا کدئین
    • آنتی هیستامین هایی مانند هیدروکسی زین، دیفن هیدرامین، کلرفنیرامین یا برومفنیرامین
    • داروهای آرام بخش و خواب آور مانند زولپیدم یا اسزوپیکلون
    • باربیتورات ها مانند فنوباربیتال
    • داروهای ضد فشار خون مانند آملودیپین، لیزینوپریل، لوزارتان یا متوپرولول؛ فشار خون شما ممکن است بیشتر کاهش یابد

    مصرف کوئتیاپین با برخی داروها خطر عوارض جانبی کوئتیاپین را افزایش می دهد. این به این دلیل است که مقدار کوتیاپین در بدن شما ممکن است افزایش یابد. اگر این داروها را با کوتیاپین مصرف کنید، پزشک ممکن است دوز کوتیاپین شما را کاهش دهد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

    • داروهای ضد قارچ مانند کتوکونازول یا ایتراکونازول
    • داروهای HIV مانند ایندیناویر یا ریتوناویر
    • داروهای ضد افسردگی مانند نفازودون یا فلوکستین
    • داروهای آنتی کولینرژیک مانند هیوسین؛ ممکن است خطر مشکلات گوارشی را افزایش دهد

    تداخلات کوئتیاپین که اثربخشی داروها را کاهش می دهد

    زمانی که کوئتیاپین با داروهای خاصی استفاده می شود، ممکن است برای درمان بیماری شما به خوبی کار نکند. این به این دلیل است که مقدار کوتیاپین در بدن شما ممکن است کاهش یابد. اگر این داروها را با کوتیاپین مصرف کنید، پزشک ممکن است دوز کوتیاپین شما را افزایش دهد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

    • داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین یا کاربامازپین
    • ریفامپین
    • مخمر سنت جان

    کوئتیاپین ممکن است اثرات داروهای پارکینسون مانند لوودوپا، پرامیپکسول یا روپینیرول را مسدود کند. این ممکن است باعث افزایش علائم بیماری پارکینسون شود.

    تداخل ترانکوپین با الکل

    مصرف الکل هنگام مصرف ترانکوپین توصیه نمی شود. زیرا الکل می تواند برخی از عوارض جانبی دارو مانند سرگیجه، خواب آلودگی، مشکلات حرکتی، مشکلات کبدی را بدتر کند. اگر الکل مصرف می کنید، پزشک خود را در جریان بگذارید.

    آسنترا و ترانکوپین

    استفاده از کوئتیاپین همراه با آسنترا می تواند خطر ابتلا به ریتم نامنظم قلب را افزایش دهد که ممکن است جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی باشد، اگرچه این یک عارضه جانبی نادر است.

    هشدارهای ترانکوپین

    قرص‌ کوئتیاپین دارای هشدارهای جعبه‌ای برای استفاده در افراد خاص هستند. هشدارهای جعبه ای هشدارهای جدی از سوی سازمان غذا و دارو (FDA) هستند. هشدارهای جعبه ای این دارو در زیر توضیح داده شده است:

    • افزایش خطر مرگ در افراد مسن مبتلا به روان پریشی مرتبط با زوال عقل: کوئتیاپین نباید در افراد مسن ۶۵ سال و بالاتر برای درمان روان پریشی که با زوال عقل همراه است استفاده شود. اگر افراد مسن مبتلا به این بیماری از کوتیاپین استفاده کنند، خطر مرگ آنها افزایش می یابد.
    • افزایش خطر افکار یا اعمال خودکشی در افراد ۲۴ سال و کمتر: داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی به ندرت ممکن است موجب تشدید افسردگی و افکار یا اقدامات خودکشی شود. کودکان، نوجوانان و جوانان ۲۴ ساله و کمتر در معرض بالاترین خطر قرار دارند. کوئتیاپین نباید در کودکان کمتر از ۱۰ سال استفاده شود.

    اگر شرایط پزشکی خاصی دارید یا سایر عواملی که بر سلامت شما تأثیر می گذارد، قرص ترانکوپین ممکن است برای شما مناسب نباشد. قبل از مصرف قرص سرامین با پزشک خود در مورد سابقه سلامتی خود صحبت کنید. عواملی که باید در نظر گرفته شوند شامل مواردی هستند که در لیست زیر قرار دارند.

    • مشکلات کبدی: اگر مشکلات جدی کبدی دارید، پزشک ممکن است نیاز به تنظیم دوز ترانکوپین داشته باشد.
    • واکنش آلرژیک: اگر به قرص کوتیاپین یا هر یک از ترکیبات آن واکنش آلرژیک داشته اید، نباید این دارو را مصرف کنید.
    • دیابت: کوئتیاپین می تواند سطح قند خون شما را افزایش دهد. اگر دیابت دارید، مصرف کوتیاپین ممکن است خطر عوارض جدی مانند کتواسیدوز دیابتی را افزایش دهد. ممکن است پزشک از شما بخواهد که در حین مصرف ترانکوپین، سطح قند خون خود را به دقت کنترل کنید.
    • فشار خون یا مشکلات ریتم قلب: مصرف ترانکوپین می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در ریتم قلب و فشار خون شما شود. برای مثال، فشار خون شما ممکن است خیلی بالا یا خیلی پایین برود.
    • تشنج: کوئتیاپین ممکن است خطر تشنج را افزایش دهد. اگر سابقه تشنج دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
    • مشکلات کلسترول: کوئتیاپین ممکن است سطح کلسترول شما را افزایش دهد. اگر کلسترول بالایی دارید، این دارو می تواند وضعیت شما را بدتر کند. پزشک شما ممکن است سطح کلسترول شما را در طول درمان با دارو کنترل کند و ممکن است داروهای کاهش دهنده کلسترول را توصیه کند.
    • کم آبی بدن: کوئتیاپین می تواند بر نحوه تنظیم دمای بدن شما تأثیر بگذارد. این می تواند خطر کم آبی بدن شما را افزایش دهد. هنگام مصرف کوتیاپین حتماً آب زیادی بنوشید، به خصوص اگر در معرض هوای گرم هستید یا ورزش می کنید.
    • آب مروارید: کوئتیاپین ممکن است آب مروارید را بدتر کند.
    • مشکلات مثانه، بزرگی پروستات یا یبوست: اگر دچار یبوست، مشکلات پروستات یا مشکل در تخلیه مثانه هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. مصرف کوتیاپین می تواند این شرایط را بدتر کند.
    • سطح گلبول های سفید پایین: کوئتیاپین می تواند باعث کاهش سطح گلبول های سفید خون شود. اگر این مشکل را دارید، مصرف کوتیاپین می تواند خطر ابتلا به عفونت های جدی را افزایش دهد.

    ایا قرص ترانکوپین برای بارداری ضرر دارد؟

    اطلاعات کافی در مورد خطرات مصرف قرص ترانکوپین وجود ندارد. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید با پزشک خود صحبت کنید. این دارو تنها در صورتی باید استفاده شود که منافع بالقوه خطر احتمالی را توجیه کند. برخی از داده ها نشان می دهد که داروهای ضد روان پریشی می توانند عوارض جانبی خارج هرمی (اختلالات حرکتی ناشی از داروهای خاص) در نوزادانی که در سه ماهه سوم بارداری در معرض این داروها قرار دارند، ایجاد کنند. نوزادانی که در دوران بارداری در معرض داروهای ضد روان پریشی از جمله ترانکوپین قرار می گیرند، ممکن است پس از تولد علائم ترک را تجربه کنند. نمونه هایی از این علائم عبارتند از:

    • مشکل در تغذیه
    • لرزش
    • خواب آلودگی
    • مشکل در تنفس

    ترانکوپین در شیردهی

    ترانکوپین ممکن است به شیر مادر منتقل شود و ممکن است در کودکی که با شیر مادر تغذیه می شود عوارض جانبی ایجاد کند. اگر به کودک خود شیر می دهید با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است لازم باشد تصمیم بگیرید که شیردهی یا مصرف این دارو را متوقف کنید.

    نام دیگر ترانکوپین چیست؟

    ترانکوپین با نام های تجاری زیر نیز شناخته می شود:

    • کوتیاپین
    • بایوکوئتین
    • سایکوئل
    • سرامین
    • کوتیاپین
    • کتیپین
    • کوئپین
    • سروتیاپین
    • کوتیا
    • کوئمایند
    • کوئنتیاکس

    ترانکوپین چیست

    سوالات متداول

    در اینجا به برخی پرسش پاسخ ها در مورد ترانکوپین می پردازیم.

    ایا قرص کوئتیاپین خواب اور است؟

    بله قرص کوئتیاپین می تواند خواب آور باشد و یکی از مصارف این دارو برای اختلالات خواب است. مصرف کوتیاپین ممکن است باعث ایجاد احساس خستگی یا سرگیجه در شما شود و ممکن است هنگام شروع مصرف آن بر بینایی شما تأثیر بگذارد. اگر ماشین می‌رانید، دوچرخه‌سواری می‌کنید یا هر کار دیگری که نیاز به تمرکز زیاد دارد، می‌تواند روی شما تأثیر بگذارد.

    آیا قرص ترانکوپین باعث چاقی میشود؟

    بله، افزایش وزن با مصرف داروهای ضد روان پریشی غیر معمول از جمله ترانکوپین امکان پذیر است. در مطالعات بالینی، تا ۲۳٪ از افرادی که ترانکوپین را برای اسکیزوفرنی یا دو قطبی مصرف می کردند، ۷٪ یا بیشتر از وزن بدن خود را اضافه کردند.

    آیا ترانکوپین تست اعتیاد را مثبت میکند؟

    ترانکوپین ممکن است باعث نتایج مثبت کاذب در غربالگری داروی ادرار کتامین شود، اما مکانیسم آن هنوز به خوبی شناخته نشده است. ترانکوپین هنگامی که به صورت خوراکی مصرف می شود، عمدتاً به شکل متابولیت ها از طریق ادرار دفع می شود و تنها ۱٪ از دوز بدون تغییر دفع می شود.

    آیا ترانکوپین باعث ریزش مو میشود؟

    بله، در موراد نادری ترانکوپین و سایر داروهای ضد رانپریشی می تواند باعث ریزش مو شود. گرچه این یم عارضه نادر است و اگر نگرانی در خصوص این مورد دارید بهت است با پزشکتان صحبت کنید.

    آیا قرص ترانکوپین اعتیاد آور است؟

    اگرچه ترانکوپین یک ماده مخدر کنترل شده نیست، اما امکان استفاده نادرست یا اعتیاد به ترانکوپین وجود دارد. زمانی که بدون نسخه یا به روشی غیر از آنچه توسط یک متخصص پیشنهاد داده است مصرف شود، بیشترین پتانسیل سوء استفاده را دارد.

    ایا کوئتیاپین همان ترانکوپین است؟

    بله، کوئتیاپین یکی از نام های تجاری ترانکوپین است و یک داروی ضد روانپریشی نسل دوم یا غیر معمول است. کوئتیاپین با نام های دیگر مانند سرامین، کتیپین و کوئپین نیز موجود است.

    ایا قرص ترانکوپین مرفین دارد؟

    خیر، ترانکوپین مرفین ندارد و در ترکیبات آن ذکر نشده است؛ اما به علت اثرات خواب آور آن، برخی افراد گمان می کنند که این دارو مرفین دارد.


    منابع: drugs, medicalnewstoday, webmd, nhs

    پزشک خوب، سامانه رزرو “آنلاین” روانشناس و روانپزشک و سایر حوزه های پزشکی و سلامت، به شما کمک می‌کند بهترین متخصصان را در محدوده زندگی خود در سراسر کشور، انتخاب نموده و وقت خود را بصورت آنلاین رزرو کنید.

    سایتی برای کسب در آمد...
    ما را در سایت سایتی برای کسب در آمد دنبال می کنید

    برچسب : نویسنده : دانلودی nanaz بازدید : 72 تاريخ : دوشنبه 13 شهريور 1402 ساعت: 4:23